Fijnbakker Cools

150 jaar patisserie cools

August 30th, 2017

Een oud vertrouwd gezicht in het Hasseltse stadsbeeld, meer bepaald in de Kapelstraat aan de basiliek! De zaak heeft een traditie van 150 jaar voortreffelijke patisserie, roomijs en Hasseltse speculaas. De stichter van deze zaak: Theodoor Cools (1882) ging als 8 jarig knaapje in de leer bij de toenmalige bakker Buntinx. Deze zaak was ook gevestigd in de kapelstraat en nadien verbouwd tot apotheek veldkamp. In 1856 trouwde hij met Anna Catharina Berx en samen met haar had hij zich gevestigd op de hoek van de fruit- en zuivelmarkt. De bakkerij werd toen ingericht in zijn kelderverdieping en moest worden gesloopt voor verbredingswerken van de straat. Hierdoor moest hij noodgedwongen verhuizen naar de grote markt en ook daar zag zijn levenswerk opnieuw voor een tweede keer gesloopt worden omdat het stadscentrum toen in volle ontplooiing was. Dus derde keer goede keer, startte hij in de Kapelstraat ‘Patisserie Cools’ op de plaats van vandaag!

In 1896 nam zijn zoon, Charles Cools de patisserie over. Charles stierf op 4 juli 1915, dus de zaak werd verder gezet door zijn zoon: Edouard Theodoor Cools. Edouard breidde samen met zijn vrouw Gerardine Indestege de zaak uit met een verbruikssalon. In de nacht van 3 op 4 november 1944 werd het volledige pand vernield door een bombardement. Noodgedwongen moesten de zaken worden verdergezet in het voormalige restaurant ‘Victory’ in de Maastrichterstraat, dit is de dag van vandaag het huis van Notaris Smeets. In deze moeilijke tijden werd er tussendoor opnieuw verhuisd naar de kapelstraat, om het werk verder te zetten in een houten loods. Ze kregen steun van de naburige blauwzusters.

In 1957 stierf Edouard Theodoor Cools en zijn vrouw Gerardine introduceerde een Antwerps Meester-patissier: Jo Jennes. Deze nam de zaak over in 1965 en voerde traditie en kwaliteit hoog in het vaandel!